In Blogg

Jag sitter 12000 meter upp i luften, någonstans över USA på väg till LA och sedan Jackson Hole, och njuter. Efter ett års enträget systematiskt kaos och hårt arbete är det nu äntligen dags. Ledarutvecklingsprogrammet Profound Simplicity ska bli verklighet!

Känslan är precis som inför en stor mästerskapsfinal eller någon annan extremt viktig händelse. Kroppen är full av liv, tankarna går på högvarv och känslorna spritter i hela kroppen.

Sista förberedelserna

Senaste väderrapporten från Grand Teton är 46 cm puder och en prognos på ytterligare 35 innan jag kommer att vara uppe på berget. Jag har nu tre dagar på mig att fixa allt inför att mina kursdeltagare anländer till Jackson Hole. Jag skall hinna åka igenom all terräng och uppdatera mig kring snöförhållanden och lavinrisker samt fixa logistiken, maten och allt annat som hör till en veckas personlig utveckling.

Har under julen fastställt de sista detaljerna i programmet så att det verkligen motsvarar progamnamnet Profound Simplicity. Allt som inte ger effekt är borttaget. Hela programmet bygger på deltagarnas egna upplevelser och reflekterande och nyfiket utforskande av deras eget operativsystem. Jag har testat alla deltagare innan avresa för att ha en tydlig bild av deras blockeringar, det vill säga vad som hindrar dem från att få ut sin fulla potential. Jag har beskrivit programmet i detalj för dem, till exempel vad de kan förvänta sig och vad de förväntas uppleva och uppnå under veckan.

Syftet med Profound Simplicity

Hela programmet syftar till att skapa det flow som är helt avgörande för att få uppleva en ”Peak Experience” som jag skrev om i förra bloggen. En ”Peak Experience” är ett tillfälle eller händelse där jag på riktigt får möjlighet att uppleva min sanna potential. Systematiken i programmet säkerställer att varje deltagare hittar sitt individuella recept för att skapa flow i det egna systemet.

Det är här skidåkningen spelar en så viktig roll. Genom att stegvis öka utmaningen från väldigt lätt till alltför svårt hittar deltagaren med laserprecision sin egen sweet spot, det vill säga området där deras faktiska förmåga precis motsvaras av utmaningen på berget. När jag välj funnit min sweet spot kan jag expandera denna in till ett tillstånd av flow genom att hela tiden stegvis öka utmaningen och ändra förutsättningarna. På så sätt energiskattar jag stegvis hela mitt jag för att till slut hamna i ett tillstånd av flow. Detta tillstånd är så mycket lättare att upptäcka, uppleva och identifiera genom naturens olika utmaningar. Tillståndet när jag blir ett med allt och inte behöver fokusera på några blockeringar, brister eller utmaningar utan helt och fullt bara njuter av att klättra uppför och åka nerför berget.

Programmets upplägg

Systematiken i programmet bygger på att dag ett utforska och försöka identifiera sweet spot enbart utifrån ett fysiskt perspektiv. Vi släpper känslor och tankar denna dag och fokuserar enbart på vår egen kropp. Hur reagerar den och hur känns kroppen när det är för lätt, helt rätt och alltför svårt samt hur jag kan bli medveten om dessa tillstånd. När det är för lätt är nyckeln att öka utmaningen och när det är för svårt handlar det om att sänka utmaningsnivån. Detta nyfikna utforskande hjälper mig att exakt identifiera hur sweet spot känns i min kropp och på vilken nivå min kropp är trygg.

Utforska det möjliga

När vi väl funnit denna nivå utforskar vi stegvis det möjliga genom att öka utmaningen och förändra utmaningen så att hela det fysiska systemet energisätts. Nyckeln här är att släppa tankar och känslor och börja lita på din egen kropp. Låt kroppen finna nya sätt att hantera utmaningar som tidigare känts för svåra. Genom att hela tiden ha fokus på processen att utforska det som är möjligt och lägga prestige och idealbilder åt sidan så ökar inlärningstakten radikalt. Det handlar om att bli medveten och släppa taget om alla de val och strategier jag behöver för att kortsiktigt undvika obehag och i stället fokusera på de val och strategier som låter mig förverkliga min sanna potential här på berget. När jag omfamnar min rädsla och gör rädslan till min vän genom att umgås med den tills den inte längre skrämmer mig, blir jag fri att släppa loss hela mig själv. Denna stegvisa cirkulära process bygger hela tiden både självförtroende och självkänsla genom att deltagarna själva identifierar sitt eget recept samtidigt som de bryter igenom och klarar av sånt de tidigare inte kunnat. Denna skillnad blir som jag tagit upp i tidigare bloggar brutalt tydlig på berget.

Andra dagen fortsätter vi på samma sätt med de mentala processerna för att dag tre lägga fokus på de emotionella processerna och tillstånden. När dessa tre dagar är över är det tänkt att deltagarna har sitt eget recept för att skapa optimal närvaro fysiskt, mentalt och emotionellt vilket ger dem tillgång till hela sin fysiska, mentala och emotionella förmåga, dvs ”Flow”.

Under dag fyra får alla deltagare möjlighet att på riktigt testa om deras nyvunna recept på att skapa flow fungerar. Under en 5 1/2 – 6 1/2 timmes toptur upp till ca 4000 meter får de möjlighet att utforska alla sina rädslor och utmana sig själva fullt ut. Om vi har tur, för det går aldrig att garantera, kommer detta flow i denna meditativa resa uppför och nerför berget att ge dem en Peak Experience.

Dag 5 är delvis en ny design. Tidigare pratade vi om att åka utifrån lust men under den femte dagen pratar vi om att deltagarna själva utforskar och skapar sina egna flow-tillstånd i olika miljöer på berget.

Allt är klart

Som sagt, nu är allt klart för de modiga ledare från det svenska näringslivet som är på väg över Atlanten för att förverkliga sig själva. Jag vet att de har lika höga förväntningar på programmet och dess utfall som jag själv. Vi har alla varit som barn i väntan på julafton de sista dagarna i vår korrespondens via mail.

Vem deltar i utvecklingsprogrammet?

Några undrar kanske vilka ledare som får möjlighet att åka iväg på en sådan här utbildning? Ja, det är inte helt lätt då de flesta har svårt att föreställa sig något de aldrig upplevt, något som är helt nytt. Några av deltagarna betalar därför för utbildningen själva, som ett komplement till det 12 månaders coachingprogram som deras företag investerar i. Det är dock min förhoppning att resultaten från dessa veckor, att deltagarnas upplevelser och personliga resultat, kommer att visa att detta är ett mycket kostnadseffektivt sätt för ledare att förverkliga sin sanna potential

Nu har Grand Teton levererat och erbjuder de bästa förutsättningarna ever, nu är det upp till mig, programmet och deltagarna att göra resten.

 

 

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skriva din sökfras här och tryck enter