In Blogg

Det som framförallt påverkar förmågan att hantera olika situationer är självkänslan och det finns ett gammalt ordspråk som har sin giltighet här: När du träffar en hungrig man kan du antingen ge honom fisk, vilket minskar hans hunger nu men det ökar inte hans förmåga att hantera sin hunger på lång sikt. Alternativ två är att lära honom fiska vilket ökar hans kompetens att själv skaffa sig mat med det förändrar inte hans självkänsla eller hans förmåga att hantera andra utmaningar själv. Alternativ tre är att skapa ett klimat där mannen själv vågar ställa sig frågan och själv vågar besvara den, dvs själv kommer på hur man fiskar. Då har inte bara hans kompetens att fiska ökat utan även hans självkänsla vilket gör att han kommer att kunna hantera andra utmaningar på ett bättre sätt än tidigare.

Min gamla professor kallade detta självkänsla och sista raden. Både han och jag hävdar att det som ytterst påverkar vår förmåga att hantera olika situationer på ett adekvat sätt är just vår självkänsla.

Acceptera verkligheten

Första steget i att öka självkänslan är att orka se och acceptera hela verkligheten – även den vi inte kan hantera. Om jag inte orkar se och acceptera denna verklighet kommer många av mina strategier att handla om att kortsiktigt undvika obehag i stället för att förverkliga mina mål eller hantera de situationer jag befinner mig i.

Synliggöra min framtid

När jag väl har sett och accepterat verkligheten som den är måste jag synliggöra hur en framtid, som förverkligar mina mål eller hjälper mig att på ett mer framgångsrikt sätt hantera min situation, skulle se ut. Här utmanas jag av tre huvudsakliga blockeringar. Den första är att jag inte klarar av att frigöra mig från blockeringarna i dagens verklighet och därmed inte fritt lyckas utforska det möjliga i framtiden.

Den andra är att jag inte orkar formulera en framtidsbild utan att jag direkt övergår i handling för att åtgärda det som inte fungerar. Utmaningen här är att om jag inte lyckats materialisera den framtid som förverkligar mitt mål eller bättre hjälper mig hantera min situation är risken stor att jag fattar fel beslut på fel problem.

Den tredje och kanske mest problematiska är när mitt eget ego kommer i vägen för att orka se den framtid som kommer att förverkliga mitt mål eller bättre hjälpa mig att hantera min situation. Det som är den stora utmaningen här är att den framtid som kommer att förverkliga mina mål eller bättre hjälpa mig att hantera min situation kräver att jag agerar på ett sätt som inte stämmer överens med mina egna drivkrafter eller min egen kompetens.

Förverkliga min nya verklighet

När jag har orkat materialisera den framtid som kommer att förverkliga mitt mål eller hjälpa mig att bättre hantera min situation gäller det att övergå i att förverkliga denna nya verklighet. När vi ska övergå i agerande kommer alla de trögheter som vill bevara systemets jämnvikt att slå till. När det gäller den personliga utvecklingen kommer dessa motkrafter från min ovilja att agera på ett sätt som utsätter mig för en situation jag inte kan hantera eller att jag måste konfrontera självbilder jag inte vill kännas vid.

Nyckeln till att förverkliga nya resultat eller en ny framtid är att agera annorlunda och släppa taget om sina självpåtagna blockeringar. När jag väl orkat agera på nya sätt och släppa taget om mina självpåtagna blockeringar och rädslor står jag inför den sista utmaningen.

Orka hålla fokus

Den sista utmaningen är att orka fullfölja trots att andra saker pockar på min uppmärksamhet. Utmaningen här är att orka hålla fokus och systematik trots att verkligheten hela tiden kommer att kasta in nya viktiga frågeställningar eller problem som måste hanteras. Om jag inte orkar hålla fokus och systematik hela vägen kommer jag heller inte att förverkliga mitt mål och inte heller på ett bestående sått säkerställa en ny framtid som gör att jag bättre kan hantera min situation.

 

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skriva din sökfras här och tryck enter