In Blogg

En blogg av FC Rosengårds målvakt Zecira Musovic

Säsong 2018 var en säsong med djupa dalar och höga toppar för FC Rosengård som lag. Det var en säsong som präglades av flera tuffa stunder där laget sattes på prov. Det var en säsong där varje individ testades på olika sätt, inte minst testades spelarnas mentala styrka.

Den mentala styrkan blir viktigare och viktigare

Jag vill nog erkänna att jag tror att det handlar om den mentala biten mer och mer. I en värld fylld av ständiga intryck och utmaningar underlättar det att vara stark mentalt. I en proffsvärld tror jag det är direkt avgörande ifall du ska lyckas hålla dig kvar i den världen. Annars – you´re out. Jag tror att det handlar om att ha kul. Att ha kul, på ditt helt egna individuella sätt.

Lär känna dig själv genom mental träning

Att spela fotboll på elitnivå innebär att det finns massor av skickliga spelare. Alla är tekniskt skickliga och det är inte lika stora nivåskillnader i laget som det är i lagen på de lägre nivåerna. Det är inte lika stora skillnader som det var förr i tiden då sporten inte var lika utvecklad och där alla inte hade förutsättningarna för att kunna träna tillräckligt mycket. Jag blir mer och mer övertygad om att den mentala träningen är vad som idag kan ta en till toppen och framför allt hjälpa en att stanna kvar där. Mental träning är för mig ett sätt att samla på sig verktyg i verktygslådan som du sedan kan ta fram vid behov. Det handlar för mig om att lära känna mig själv och hur jag fungerar i olika situationer, dels för att styra situationer i önskad riktning men även att till slut bli så skicklig att jag undviker vissa oönskade situationer. Det tror jag är lika viktigt som att kunna passa den där bollen.

Individanpassad träning är ett måste

Den mentala träningen handlar om olika typer av träning för olika människor. Jag har svårt för när generalisering görs av människan, när en modell sägs fungera för alla människor. Det är svårt för mig att acceptera när en ledare tycker sig kunna leda alla i gruppen på precis samma sätt. Det går inte. Du kan inte nå mig på samma sätt som du når någon annan. Eller det går, men jag är övertygad om att du inte kommer att få ut det maximala av varje individ. På liknande sätt tror jag den egna mentala träningen fungerar. Jag kan inte förvänta mig att allt som står på internet kommer att vara direkt applicerbart på mig. Har det fungerat på någon annan, kan jag inte räkna med att det kommer att fungera på mig. Det handlar om att hitta sin egna väg. För likt mycket annat finns det ingen färdig kostym att ta på sig och helt plötsligt vara en färdigutvecklad produkt sett till det mentala. Jag har börjat leta efter mina verktyg och det ska bli väldigt intressant att se vad jag fyller min låda med.

Det viktigaste är att ha kul

När jag började spela fotboll handlade det mycket om att ha kul. När jag fick frågan om vad jag tyckte var viktigast, replikerade jag snabbt med ”att vinna”. Lika snabbt fick jag höra att det viktigaste var att ha kul. ”Vinner man, så har man kul” tänkte Zecira 13 år. Allt eftersom har jag insett vikten av att ha kul. För att bli riktigt bra, eller rent av för att kunna orka träna alla dagar i veckan under en väldigt lång tid krävs stark motivation. Det är där ”att ha kul är det viktigaste” kommer in i bilden. Har du kul så har du motivationen. Det är min åsikt. Därefter kommer frågan: när har du kul? Jag har kul när jag tävlar och vinner. Jag har kul när jag känner mig lagom utmanad. Någon annan kanske har kul när mamma och pappa är och tittar, eller när alla kompisarna är med. Återigen handlar det om det skräddarsydda programmet, det individanpassade programmet. Det generaliserade programmet – släng det!

Sammanfattningsvis. Oavsett om du är ett fotbollsproffs, lärare, sjuksköterska eller VD. Glöm inte att ha kul – på ditt egna vis. Då tror jag att du kommer att bli riktigt bra. Men vad vet jag… jag generaliserar ju bara ;-).

Zecira Musivic

 

 

 

 

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skriva din sökfras här och tryck enter