Kategori Blogg

Vår förmåga att vinna dagens och morgondagens matcher kommer att handla om hur väl vi lyckas synliggöra värdet av och belöna det genuint mänskliga faktorerna såsom empati, passion, öppenhet, lärande och mod. Om vi lyckas med det säkerställer vi att våra organisationer blir såväl snabbfotade och flexibla som lösningsorienterade.

Människan i centrum

Det är hög tid att vi förändrar våra organisationer eftersom dagens hierarkiska strukturer och dess linjära sätt att tänka på är alltför långsamma och dåligt anpassade för att möta dagens och morgondagens krav. När vi designar om våra organisationer måste vi göra det med människan i centrum för att öka den mänskliga kraften och kreativiteten.

För att detta verkligen ska hända måste vi ta ställning för människan och hennes värde. Problemet är inte att vi saknar verktyg för att genomföra denna förändring och utveckling utan för att vår rädsla för att släppa taget om det gamla och välkända och samtidigt utforska det okända riskerar att hindra oss.

Psykologisk trygghet

Vi måste våga skapa den psykologiska trygghet som är en förutsättning för att medarbetarna ska våga “agera” sig in i framtiden genom att systematiskt över tid testa nya experimentella lösningar som både matchar teknikutvecklingen, medarbetarnas engagemang och hälsa – samtidigt som vi lyckas tillfredsställa våra kunders förväntningar på oss.

Mitt budskap för framtiden är att när vi ägnar oss åt att utveckla tillvägagångssätt för hur vi ska angripa framtidens utmaningar kan vi inte bara fokusera på arbetssätt, processer och verktyg, utan vi måste även våga utforska den mänskliga miljön. Vi måste skapa ett sammanhang där vi människor kan blomstra och inte ett sammanhang där vi reduceras till andra rangens robotar.

Dagens teknikutveckling ställer helt andra krav vårt sätt att organisera våra verksamheter och vårt sätt att arbeta. Problemet är bara att vi fortfarande inte utgår från människan i fokus. Detta riskerar inte bara att leda till ännu mer psykisk ohälsa hos våra medarbetaren utan även till att vi inte lyckas få loss organisationens fulla potential.

Våga!

Alla vi som försöker skapa morgondagens organisationer och som nyfiket utforskar det möjliga måste våga identifiera och hantera de blockeringar och trögheter som hindrar denna utveckling. Det handlar inte om att ”vi måste ändra tankesätt” eller att ”vi måste ändra vår kultur” eller ”omorganisera vår verksamhet” utan det handlar om att vi måste driva en systematisk utveckling av våra organisationer över tid med människan/medarbetaren i centrum med fokus på utveckling. Vi behöver öka organisationernas psykologiska trygghet och deras förmåga till innovation, deras uppfattning om vad som skapar värde och engagemang och deras förmåga att förverkliga verksamhetens fulla potential.

 

 

 

 

 

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.