Kategori Blogg

De flesta av oss behöver ungefär 8 timmar sömn per natt för att fungera normalt – några behöver fler, några färre. Det som är viktigast är att du blir medveten om hur mycket sömn just du behöver och säkerställer att du tillfredsställer ditt sömnbehov.

Jag har i tidigare blogginlägg skrivit om vikten av återhämtning men känner att det inför sommaren är viktigare än någonsin att dela med mig av hur du genom återhämtning kan förbättra både din fysiska och mentala hälsa.

Varför är sömnbrist farligt för din hälsa?

Att dålig sömn ger många oönskade effekter som till exempel irritation och att du kan känna dig omotiverad och energilös har vi vetat länge. Men visste du att brist på bra sömn också kan ha allvarliga konsekvenser för din fysiska hälsa?

En av tre sover inte tillräckligt bra, vilket ofta kan härledas till stress, alltför mycket skärmtid och att vi tar jobbet med oss hem. Kostnaden för alla dessa nätter av dålig sömn är så mycket mer än bara en negativ inverkan på humöret och på koncentrationsförmågan. Långvarig brist på god sömn leder till ökad risk att drabbas av flera allvarliga medicinska åkommor som överdriven fetma, hjärtproblem och diabetes – och det kortar avsevärt din förväntade livslängd! Det står nu utom all tvivel att en god natts sömn är en förutsättning för ett långt och hälsosamt liv.

Hur mycket sömn behöv vi?

En grundregel är att om du vaknar upp trött och under dagen längtar efter att få ta en tupplur, då är det troligt att du inte sovit tillräckligt mycket eller tillräckligt bra. Dålig sömn kan bero på många olika faktorer inklusive problem med hälsan så som sömnapnés. Men i manga fall handlar det om dåliga vanor.

Vad händer om jag inte få tillräckligt med sömn?

Personer med sömnbrist, vilket kan uppstå redan efter en natt med för lite sömn, upplever ofta symptom av utmattning, kort stubin och brist på koncentration.

En natt då och då med dålig eller för lite sömn får dig att känna dig trött och irriterad nästkommande dag men innebär ingen fara för din hälsa. Efter ett antal nätter med för lite eller för dålig sömn blir de mentala konsekvenserna mer tydliga och allvarligare. Din hjärna blir dimmig, det blir svårt att koncentrera sig och fatta beslut. Du börjar känna dig nere och kan falla i sömn under dagen. Risken för olyckor och skador ökar, hemma så väl som på jobbet.

Om det fortsätter, så kan dina sömnproblem påverka ditt allmänna hälsotillstånd, vilket gör att riskerna för olika medicinska åkommor ökar så som fetma, hjärt/kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes.

Förlita dig inte på kaffe!

Kaffe eller energidrycker kan upplevas som en kortsiktig kompensation när du sover för lite eller inte tillräckligt kvalitativt. Dessa drycker ger dig i stunden mer energi men de stör din sömnrytm och påverkar insomningen negativt därför är de i längden ingen lösning på dina sömnproblem.

Många positiva effekter av god sömn

Det finns många positiva effekter med att sova gott och tillräckligt länge:

  1. Sömnen stärker ditt immunförsvar

Om det verkar som om varje förkylning, influensa och infektion fastnar på dig så kan dina sömnvanor vara en orsak. Långvarig sömnproblematik kan sänka immunförsvaret så att du lättare blir sjuk.

  1. Sömn gör dig smärt

Att sova för lite eller för dåligt har i vetenskapliga studier visat sig vara en faktor till att vi går upp i vikt. De som lider av sömnbrist löper större risk för att bli överviktiga än de med god sömn. Förklaringen verkar vara att människor med sömnproblematik producerar mindre leptin, det vill säga den kemiska substans som får dig att känna dig mätt, och det ökar nivåerna av ghrelin, hormonet som stimulerar hunger.

  1. Sömn påverkar vårt mentala välmående

Mot bakgrund av att en enda natt med dålig sömn kan få dig på dåligt humör nästa dag är det inte konstigt att kronisk sömnproblematik leder till långvariga humörproblem såsom depression och ångest. I en forskningsstudie lät man individer med depression och ångest beskriva sina sömnvanor och det visade sig att de sov färre än 6 timmar per natt.

  1. Sömn motverkar diabetes

Studier har visat att människor som oftast sover färre än 5 timmar per natt löper större risk att utveckla diabetes. De som inte uppnår djupsömn under natten har en ökad risk för typ 2 diabetes genom att kroppens egen glukosproduktion, som kroppen använder för att skapa energi, förändras.

  1. Sömn påverkar vår sexlust

Forskningsstudier visar att män och kvinnor som inte får tillräckligt med högkvalitativ sömn tappar intresset för sex. Män som lider av sömnapnés, en sjukdom som påverkar andningen och leder till många avbrott i sömnen, tenderar också att ha lägre testosteronnivåer i kroppen, vilket leder till lägre sexdrift och potens.

  1. Sömn minskar risken för hjärtinfarkt

Långvarig sömnproblematik verkar vara förknippat med en ökad risk för ökad puls, ökat blodtryck och högre nivåer av de kemiska substanser som visat sig ha en påverkan på inflammationer som sätter ett extra tryck och stress på hjärtat. God sömn kan därmed bidra till att hålla hjärtinfarkten borta.

  1. Sömn förbättrar fertiliteten

En av effekterna av långvarig sömnproblematik har visat sig vara en ökad svårighet för att bli med barn, både för män och för kvinnor. Regelbundna sömnstörningar kan göra det svårare att bli med barn genom att utsöndringen av reproduktivitetshormonet minskar.

Hur tar jag igen förlorad sömn?

Om du inte sover tillräckligt mycket eller tillräckligt bra finns det bara en sak att göra om du vill förbättra ditt sovande. Sov mer och sov bättre! Det händer inte av sig själv och det kommer definitivt inte att hända för att du väljer att gå och lägga dig lite tidigare en kväll. För att kompensera för de negativa effekterna av sömnbrist under en längre period kan det krävas flera veckor av högkvalitativ sömn.

Om du bestämt dig för att förändra dina sömnvanor är rekommendationen att börja under en helg. Försök att ta igen två timmar per natt. Detta gör du genom att gå och lägga dig och tillåta din kropp att väcka dig på morgonen, dvs sätt inga alarm utan tillåt dig att vakna av dig själv. Sov upp till 10 timmar per natt. Efter ett tag kommer antal sömntimmar successivt att minska till ett normalläge.

Vi på Me-Maximilian har över 25 års erfarenhet av att hjälpa våra klienter att återhämta sig bättre både genom att minska sin upplevda stress, men även genom att lära sig djupavslappning. Hör av dig så berättar vi gärna mer!

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.