Kategori Blogg

För att skapa förutsättningar för att förverkliga min sanna potential är det viktigt att jag är rätt person på rätt plats.

Alltför ofta låter det såhär:

 • ”Arbetsbeskrivningen är oklar, jag vet inte riktigt vad jag skall göra.”
 • ”Det kom nya riktlinjer som inte fanns med i min ursprungliga bild av arbetet.”
 • ”Jag trodde jag skulle få bestämma mer själv.”
 • ”Jag trodde jag skulle få mer stöd och feedback.”
 • ”Jag trodde jag skulle få tydligare riktlinjer.”
 • ”Mina arbetsuppgifter överlappar andras. Det är oklart vem som ansvarar för vad.”
 • ”Jag får inte vara med och fatta beslut som påverkar mitt arbete.”
 • ”Jag vill gå vidare men är osäker på vad som är tillåtet.”
 • ”Jag undrar om detta är det bästa arbetet för mig. Jag kanske har större fallenhet för något annat.”
 • ”Mitt arbete känns trist. Det är inte längre utmanande.”

Om jag känner igen mig i något av det här finns risken att jag inte är rätt person på rätt plats. När sådana tankar ständigt oroar har jag inte energi över för att ge allt och engagera mig fullt ut i mitt arbete.

Hur vet jag vilka arbeten och roller jag passar in på?

En hjälp kan vara att använda följande analys framtaget av min gamla professor Will Schutz. Ta ställning till följande påståenden och jämför sedan med dina egna preferenser.

 1. För att jag ska utföra detta arbete är det önskvärt att jag inkluderar och tar till mig andra människor. Instämmer/instämmer inte
 2. Hur mycket föredrar jag att inkludera andra?
 3. För att jag ska utföra detta arbete på bästa sätt är det önskvärt att jag kontrollerar andra människor. Instämmer/instämmer inte
 4. Hur mycket kontroll föredrar jag att utöva mot andra?
 5. För att jag ska utföra arbetet är det önskvärt att jag är öppen mot andra människor. Instämmer/instämmer inte
 6. Hur öppen föredrar jag att vara mot andra?
 7. För att jag ska utföra arbetet på bästa sätt är det önskvärt att andra inkluderar mig. Instämmer/instämmer inte
 8. Hur mycket föredrar jag att andra inkluderar mig?
 9. För att jag ska utföra arbetet på bästa sätt är det önskvärt att andra kontrollerar mig. Instämmer/instämmer inte
 10. Hur mycket föredrar jag att andra kontrollerar mig?
 11. För att jag skall utföra mitt arbete på bästa sätt är det önskvärt att andra är öppna mot mig. Instämmer/instämmer inte
 12. Hur mycket föredrar jag att andra är öppna mot mig?
 13. För att jag skall utföra mitt arbete på bästa sätt är det önskvärt att jag tycker att andra människor är betydelsefulla. Instämmer/instämmer inte
 14. Hur viktiga är andra människor för mig?
 15. För att jag skall utföra mitt arbete på bästa sätt är det önskvärt att jag känner att andra människor är kompetenta. Instämmer/instämmer inte
 16. Hur kritisk är jag mot andras kompetens?
 17. För att jag skall utföra mitt arbete på bästa sätt är det önskvärt att jag tycker om andra människor. Instämmer/instämmer inte
 18. Hur mycket tycker jag om andra människor?
 19. För att jag skall utföra mitt arbete på bästa sätt är det önskvärt att andra tycker jag är betydelsefull. Instämmer/Instämmer inte
 20. Hur betydelsefull föredrar jag att vara för andra?
 21. För att jag skall utföra mitt arbete på bästa sätt är det önskvärt att andra känner att jag är kompetent. Instämmer/instämmer inte
 22. Hur kompetent föredrar jag att vara för andra?
 23. För att jag skall utföra mitt arbete på bästa sätt är det önskvärt att andra tycker om mig. Instämmer/instämmer inte
 24. Hur omtyckt föredrar jag att vara av andra?

Passar jag för mitt jobb?

Hur väl jag passar för mitt jobb avgör med stor sannolikhet min jobbtillfredsställelse och påverkar därmed min produktivitet. När jag känner mig tillfreds med mig själv och mitt arbete är jag motiverad av att göra ett bra jobb. Problemet är att jag ofta inte är medveten om hur jag känner för mitt arbete. Jag kanske finner mig i att bara arbeta för att överleva, eller tar för givet att jag inte förtjänar mer än det jag har. Eller så kanske känner jag mig som en bra människa därför att jag försakar nöje för praktiska göromål, eller kanske tycker jag att jag inte har något val. När jag tillåter mig själv att veta vad jag verkligen känner kan jag göra ett medvetet val om mitt arbete.

Ett viktigt steg för att skapa förutsättningar för att förverkliga min sanna potential handlar om förmågan att välja ett sammanhang där jag kommer att vara framgångsrik genom att vara den jag vill och föredrar att vara. Ju mer jag kompromissar med mina egna preferenser och drivkrafter ju mindre chans kommer jag att ha för att förverkliga min sanna potential.

Att våga fatta ett beslut kan vara skrämmande och då är det bra att ha en stödstruktur. Me-maximilian har 25 års erfarenhet av att hjälpa våra klienter inom idrotten, näringslivet och det offentliga att bli medvetna om vilken typ av arbeten och i vilken miljö som kommer att ge dem förutsättningarna för att förverkliga sin sanna potential.

 

 

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.