Kategori Blogg

Om vi ser tillbaka 30–40 år, i början av IT-eran och innan det agila arbetssättet blev en del av mångas vardag, så fanns det ett tydligt “vi mot dem”-förhållande mellan IT- och affärsvärlden. I själva verket var det så att om man var en hejare på teknik eller inte byggde en stor del av den professionella identiteten. Man kunde genomleva en hel karriär som det ena eller det andra, både i termer av kunskap och fokus, men det var också den ultimata ursäkten för att slippa lära sig om det andra kunskapsfältet och nya sätt att arbeta.

Detta var en konstruktion som vi alla hade accepterat som norm, och människor valde att utbilda sig och valde karriärvägar inom det ena eller andra spåret med en tillåtelse att ignorera det andra kompetensområdet helt och hållet.

Att inte förstå och behärska den enklaste tekniken var vardag för många och IT behövde hjälpa till med de enklaste teknikrelaterade frågorna så som att slå på videoskärmen i konferensrummet eller koppla upp sig mot högtalaren för en videokonferens. Att tekniken ibland fallerade var något som många av oss förväntade oss vilket blev ytterligare en ursäkt för att aldrig lära sig. Men jag tror att vi alla kan konstatera att tiden när var och en kunde stanna inom sitt kärnkompetensområde är förbi.

IT-kompetens är en stor fördel

Idag är den moderna teknologi en naturlig del av vår vardag. Tänk dig det teknologiska hoppet från när du behövde IT-support för att installera en uppgradering tills i dag när du själv dagligen uppdaterar dina konton i sociala medier eller deltar i olika digitala aktiviteter hela helgen. I dag är det svårt att låtsas att molnet enbart är ett metrologiskt begrepp när du hamnar i en diskussion med kollegorna om att flytta dina bilder till en bättre leverantör av lagringsutrymme.

Om du är programmerare, projektledare, chef eller strateg inom IT så har du de senaste årtiondena lärt dig så mycket mer än dina kollegor på affärssidan. Du är nu den enda som på ett trovärdigt sätt kan bidra med den IT-kunskap som i dag efterfrågas.

Idag ser vi ett enormt tryck på snabb utveckling för att möta och tillfredsställa nya kundförväntningar. Men för att lyckas möta behovet med värdeskapande aktiviteter tillräckligt snabbt måste vi i än större utsträckning arbeta agilt och kundnära – ett arbetssätt som är vanligt inom IT. För att lyckas måste vi dock alla släppa idén om att vi själva vet bäst, vi måste våga släppa taget och börja lyssna på våra kunder. Det är vad kunden vill ha som ärdin långsiktigt hållbara affär.

Att vara relevant – idag och imorgon

Den nya eran innebär att du inte längre kommer att tilldelas ett antal krav som du skall leverera på utan att du måste själv lista ut vad det är du behöver tillhandahålla. Och du förväntas att otroligt snabbt själv utvärdera om dina antaganden är rätt genom att agera avgränsat, stegvis och cirkulärt, det vill säga att nyfiket agera dig in i framtiden genom att testa och utvärdera nya angreppssätt. Som ledare måste du också lista ut hur du skall få med dig resten av teamet på resan, så att de själva medvetet väljer att ta ställning för den nya resan mot framtiden.

De flesta av oss vill vara relevanta även i en framtid driven av snabba förändringar där AI kan ersätta allt utom det verkligt komplicerat mänskliga. Men då räcker det inte att vara en renodlad affärsperson eller ett teknikfreak utan vi behöver alla vara både och. För att lyckas måste vi våga släppa taget om gamla vanor och beteenden. För att lyckas förverkliga det extraordinära måste vi utforska vad som är möjligt. De som står som vinnare i framtiden är de som lyckas med kombinationen IT och affär. Hur gör du för att bygga psykologiskt trygga team i din verksamhet som har förmågan att kombinera IT och affär till erbjudanden som möter dina kunders behov och förväntningar?

 

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.