Kategori Blogg

På senare tid har positiv psykologi utvidgat forskningen om vikten av tacksamhet, till stor del ledd av forskaren Robert Emmons. Emmons har författat flera artiklar om tacksamhetens psykologi och har visat att tacksamhet kan leda till ökat välbefinnande.

Här är en översikt över de nio senaste psykologiska fynden relaterade till studier av tacksamhet:

  1. Förbättrat välbefinnande

Att uttrycka din tacksamhet kan förbättra din allmänna känsla av välbefinnande. Tacksamma människor är mer behagliga och öppna samt mindre neurotiska. Dessutom är tacksamheten negativt relaterat till depression och positivt relaterat till livstillfredsställelse. Detta betyder inte att människor som lider av en depression inte är tillräckligt tacksamma utan att tacksamhet kan vara en del av en effektiv terapi för att behandla depressionen.

  1. Meningsfullare relationer

Tacksamhet är också ett kraftfullt verktyg för att stärka mellanmänskliga relationer. Människor som uttrycker sin tacksamhet för varandra tenderar att vara mer villiga att förlåta andra och mindre narcissistiska. Att tacka de som har hjälpt dig stärker dina relationer.

  1. Större optimism

Människor som fokuserar på tacksamhet upplever större optimism inom många områden i deras liv, inklusive hälsa och motion. När människor är optimistiska när det gäller deras välbefinnande och hälsa, är de mer benägna att agera på sätt som stödjer en hälsosam livsstil.

  1. Ökad lycka

I strävan efter lycka och livstillfredsställelse erbjuder tacksamhet en långvarig effekt i en typ av feedback-återkoppling. Så ju mer tacksamhet vi upplever och uttrycker, desto fler situationer och människor upplever vi och kan uttrycka tacksamhet mot.

  1. Starkare självkontroll

Självkontroll hjälper till med disciplin och fokus. Långsiktigt välbefinnande kan dra nytta av självkontroll, till exempel att motstå nikotin. Självkontroll hjälper oss att hålla oss till det ”bättre valet” för vår långsiktiga hälsa, ekonomiska framtid och vårt generella välbefinnande. Att vara tacksam kan hjälpa oss att fatta de beslut vi behöver för att göra val som är bra för oss på lång sikt, känslomässigt och fysiskt.

  1. Bättre fysisk och mental hälsa

Forskning från 2015 visar att patienter med hjärtsvikt som slutfört tacksamhetsdagar visade minskad inflammation, förbättrad sömn och bättre humör; detta minskade deras symptom på hjärtsvikt efter bara 8 veckor. Länken mellan kropp och knopp är i linje med hur tacksamhet kan ha en dubbel fördel. Till exempel hjälper känslan av uppskattning oss att ha hälsosammare sinnen och med det friskare kroppar.

  1. Ett övergripande ett bättre liv

Under de senaste två decennierna har bevisen som stöder fördelarna med tacksamhet ökat mycket. Förutom att öka välbefinnandet, visar psykologiforskning att övningar i tacksamhet kan minska nivåerna av depression och ångest.

  1. Bättre fysiska prestationer

Studier visar också att idrottares tacksamhet över deras framgång kan påverka deras välbefinnande. Tacksamhetsövningar hjälper idrottarna att förbereda sig inför träning och att stärka sammanhållningen i laget. Men tacksamhet påverkar också sportfans då det påverkar deras lycka och identiteten med ett team. I sin tur kan stark support och stolthet från fans påverka prestandan och stoltheten i teamet.

  1. Starkare neurologiskt baserad moral

Neurovetenskap börjar utforska vad tacksamhet gör mot den mystiska mänskliga hjärnan. Dessa forskare framkallade tacksamhetskänslor hos sina deltagare och fann att tacksamheten ökade aktiviteten i områden i hjärnan som hanterar moral, belöning och bedömning. Dessa studier väcker ett antal intressanta frågeställningar såsom ”Är tacksamhet förknippad med moral?” Om så är fallet stöder detta varför filosofiska och religiösa tänkare har använt tacksamhet i bildandet och underhållet av deras samfund.

Under julhelgen spenderar många tid med nära och kära. För många är också julhelgen en tid för reflektion och uppskattning över året som gått och tiden som ligger framför oss. Att medvetet jobba på att vara tacksam har alltså i ett flertal studier visat sig ha en positiv effekt på välbefinnandet. Min rekommendation till dig är därför att du under julhelgen tar tillfället i akt och börjar praktisera tacksamhet i ditt liv. Se det som en julklapp till dig själv, och till din omgivning då du i takt med eget ökat välbefinnande också kan bidra till andras välbefinnande.

God Jul och Gott Nytt År!

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.