Kategori Blogg

Det ständiga flödet i sociala medier, alla SMS och e-mails som ska besvaras – tillsammans skapar de en tsunami av information och data som ibland hotar att bli för mycket att hantera. För mig växer också frustrationen när jag ibland måste nyttja helgen till att ”komma ikapp” samtidigt som solen skiner utanför fönstret och den första frosten lagt sig. Kanske upplever du samma sak från tid till annan?

Faktum är att trots alla tekniska landvinningar och all teknik som följer varje steg vi tar i den virtuella, likväl som i den verkliga världen, så har vi fortfarande bara en hjärna. Allting runt omkring oss snurrar allt fortare men vår egen förmåga att processa data är densamma. Allt och alla vill ha en del av vår tid, vår plånbok och vår uppmärksamhet. Det är inte konstigt att vi ibland upplever att vi håller på att explodera av stress.

Detta tillstånd, upplevelsen av att bli överväldigad av all data som skall processas, är direkt skadlig för oss. Det finns i huvudsak två sätt att se på det. Å ena sidan handlar det om produktivitet, att få saker och ting gjorda är svårt när vi försöker hantera alltför mycket information simultant samtidigt som vi hela tiden distraheras av annat. Å andra sidan handlar det om vår hälsa, känslan av att ständig ligga lite efter och inte riktigt kunna hantera situationen är väldigt verklig och kan påverka vår hälsa negativt. Det påverkar i sin tur produktiviteten negativt, som i sin tur påverkar vårt känslotillstånd negativt – och vi får en negativ spiral.

Att lära sig att överleva, och ännu hellre frodas i denna tidsepok av alltför mycket information, blir helt avgörande för vårt välmående och vår framgång. Att lära sig hantera denna känsla av att vara överväldigad börjar med att tillåta sig att bli medveten om situationen. Vi måste våga erkänna att vi har en utmaning som vi behöver hantera. Vi måste erkänna för oss själva att vi helt enkelt inte klarar av att göra allt, vara överallt eller se till att alla är lyckliga – samtidigt och hela tiden. Det är först när vi skapat oss en förståelse för utmaningen som vi kan börja fokusera på att finna en lösning.

Känner du igen dig? Känner du dig också överväldigad ibland? Vilka lösningar har du identifierat? Dela gärna med dig av din erfarenhet!

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.