Kategori Blogg

Konsten att fatta rätt beslut är helt avgörande för att utforska det möjliga och realisera det extraordinära. Förmågan att lyckas förverkliga din sanna potential hänger intimt samman med din förmåga att fatta och fullfölja långsiktiga beslut. 

Om vi lär oss mer om våra egna hjärnor och om hur vi kan träna dem så kan vi sluta vara slavar under våra impulser och få uppleva friheten i att ha större valmöjligheter. Våra beslut avgör vilka vi är, hur vi agerar och hur vi uppfattar världen.

Om vi inte kunde fatta beslut skulle vi fastna i ett ständigt konflikttillstånd mellan olika drifter, vi skulle varken kunna orientera oss mot eller planera för framtiden. Neurovetenskapen visar att vi består av en mängd motstridiga drifter. Om vi kan förstå konflikterna i hjärnan så kan vi lära oss att fatta bättre beslut för oss själva och samhället.

Me-Maximilian kan hjälpa dig att bättre förstå hur hjärnan fungerar i olika situationer och hur du på ett mera effektivt sätt hanterar konflikten mellan dina motstridiga drifter. Enligt Katarina Gospic som skrivit boken ”Välj rätt” behöver vi ha koll på följande 7 saker när vi skall fatta beslut:

1. Väljer du korta eller långsiktiga belöningar?

Belöning är motorn i allt mänskligt beteende. Vår hjärna vill ha snabba belöningar. Att kasta sig bort från ett tråkigt jobb eller en ansträngande utbildning kan vara en sån. Långsiktiga mål kräver mer pannlobskraft. Vilket val gör vägen mot ditt mål mest givande?

2. Styrs du av inre eller yttre motivation?

Inre motivation är en mer hållbar drivkraft även om snabba pengar, socialt tryck eller prestige lockar till snabb belöning. Vem vill att du ska bli läkare? Varför vill du jobba i finansbranschen? Vad driver dig?

3. Väljer du trygghet eller risk?

Rädsla bidrar till flest beslut som blir fel i längden. Rädsla är en stark kraft som alltid försöker föra oss mot en trygg och säker strategi i stället för en riskfylld. Detta leder lätt till beslutsångest och att vi inte väljer alls. Hur bra blir det?

4. Dominerar de förnuftiga delarna i hjärnan eller reptilhjärnan ditt beslut?

Lär känna dig själv och hitta din balans. Söker du ofta snabba, kortsiktiga belöningar och lever ut dina känslor? Då ska du träna på mer eftertänkta, val. Håller du ofta tillbaka känslor och funderar mycket länge inför beslut är det läge att släppa fram mer känslor.

5. Sätter du egot före gruppen?

I grunden är vi egoistiska. Hjärnan är inställd på att gynna oss själva för att vi ska kunna göra barn. Men respekt för gruppen och känsla för rättvisa är också inbyggt i våra hjärnor. Balans mellan vad som är bra för mig och för gruppen är eftersträvansvärt.

6. Hur optimerar du dina system?

Ät bra, träna och se till att sova tillräckligt så har du en bättre grund för att tänka klokt. När vi är trötta blir vi mer limbiska, ängsligare och riskerar att ta kortsiktiga beslut.

7. Kan du ta en paus?

Du har tänkt igenom allt men kan ändå inte fatta beslut. När man är väldigt engagerad är det lätt att inte se skogen för alla träden. Tryck på paus, gå ut och tänk på annat så får hjärnan vila från ditt dilemma.

 

.

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.