In Blogg

Många av oss lägger i dag mycket tid och kraft på att finna vår naturliga, hälsosamma rytm genom yoga, fysisk träning, meditation och hälsosam mat. Det finns dock inget som lika effektivt hjälper oss att rensa huvudet, öka vårt fokus och att bli mer kreativa som att bege sig ut i naturen. Fågelsång bidrar till inre lugn och får vår kropp och vår hjärna att finna sin naturliga rytm!

Naturen bidrar till kloka insikter

För mig bidrar naturen, det vill säga när jag är ute på mina vandringar med hunden, jagar, klättar eller åker skidor, med manga kloka insikter och kreativa idéer. Så fort jag kommer ut i naturen så förändras min syn på livet. När jag beger mig ut i naturen blir jag medveten om att jag är en del av något mycket större. Det ger mig en ödmjukhet och det ger mig en enorm tillfredsställelse och tacksamhet för livet.

Naturen hjälper oss att koppla upp oss mot vår grundläggande existens. Studier från alla delar av vårt fantastiska klot pekar entydigt på att när vi spenderar tid i naturen blir vi mer avslappnade och innovativa. Att spendera 90 minuter i veckan i naturen kan låta som ett oöverstigligt åtagande men har en mycket positiv effekt på ditt blodtryck, din hjärtrytm, muskelspänningar och produktionen av stresshormon.

Tidernas begynnelse

Att vara ute i naturen skänker oss inte bara fördelar för vår fysiska hälsa. Att tillbringa tid i naturen är en förutsättning för att komma i kontakt med själva existensen för vårt existerande. Vår utveckling som människor har till största del skett ute i naturen. De första miljoner åren av vår existens spenderade vi delvis ute i skogen och det är egentligen enbart under den sista minuten på vår evolutionära tidsskala som vi levt i städer och i ett modernt industrialiserat liv. Våra kroppar och vårt nervsystem behöver naturen för att återställa vår naturliga rytm.

Naturen – en kritisk faktor för vår överlevnad

Många biologer, med inriktning på människans evolution, tror att naturen är kritisk för vår överlevnad. Harvard’s Edward O. Wilson beskriver denna djupa inneboende koppling på följade sätt:

”Genom hela mänsklighetens existens har den mänskliga biologin varit inbäddad i den naturliga miljön. De som hade förmågan att kunna känna lukten av vatten, hitta plantor, spåra djuren och ha förmågan att förstå var det var säkert att vistas, har haft en stor överlevnadsfördel.  I grunden är vi fortfarande jägare och samlare – biologiskt har vi inte förändrats mycket.”

Naturterapi från Japan

Vår grundläggande relation till naturen i en modern digitaliserad värld gör att behovet av naturterapier har ökat kraftigt och då framför allt det som bygger på den terapiform som japanerna kallar shinrin-Yoku, det vill säga att “naturbada”. Hela tanken bygger på idén att ta en promenad i naturen eller skogen, utan några som helst former av digitala hjälpmedel, fungerar som en slags förebyggande och helande medicin.

Vad säger forskningen?

Japanerna pekar verkligen på något spännande med sina tankar kring shinrin-Yoku, som är inspirerat av de uråldriga tankarna i Shinto och Buddismen. Denna inbyggda koppling med naturen har en positiv påverkan inte bara på vår mentala hälsa utan även på våra fysiska kroppar. Studie efter studie har visat på att den mänskliga kroppen och hjärnan reagerar på naturen på ett sätt som förstärker vår känsla av samhörighet, minskar smärta, hjälper mot aggressionsångest och tillåter oss att uppleva en djup känsla av lugn. Det är i själva verket så att många forskare tror att naturen påverkar oss positivt på en molekylär nivå i våra celler och nervceller.

Naturen har många positiva effekter

 1. Att promenera i naturen och skogen stärker vårt immunförsvar genom att våra naturliga mördarceller, som är en viktig del av vårt immunförsvar, ökar markant efter att vi vandrat i skog och natur. Forskning visar på att detta sker redan efter en dag i naturen.
 2. Socioekonomiska studier har visat att människor som bor i närheten av skog och träd både mentalt och fysiskt starkare än människor som bor långt från naturen. Man tror att det framförallt beror på den bättre luftkvalitet och att närheten till träd och natur påverkar hur mycket tid vi spenderar utomhus positivt. Andra studier har visat att den gröna färg som finns överallt i naturen gör att vi får mindre negativa humörsvängningar och att fysiska aktiviteter upplevs mindre ansträngande.
 3. Att vara ute i naturen ökar vår livfullhet. Att bo och vistas i naturen har en positiv inverkan på vår fysiska och emotionella energi visar psykologistudier i USA.
 4. Att spendera tid i naturen har en positiv inverkan på åldrandet. Människor som är 70 år och äldre, som spenderar tid utomhus varje dag, medger att de har mindre problem med sömnen, krämpor och smärta än de som oftast vistas i storstadsmiljöer och inomhus.
 5. Att promenera utomhus ökar vår kreativitet. Det är alltså inte bara jag som upplever detta fenomen utan det backas upp av olika vetenskapliga studier. I en av dessa visar man på hur promenader utomhus positivt påverkar vår inspiration och uppfinningsrikedom.
 6. Att vara ute i naturen är vad vetenskapen kallar ”softly-fascinating” vilket betyder att det inte upptar all vår energi och det kräver ingen avsiktlig ansträngning eller uppmärksamhet. Detta tillåter hjärnan och våra tankar att vandra eller dagdrömma, vilket kopplas till en ökad kreativitet. En naturlig miljö påverkar vår koncentrationsförmåga positivt.
 7. Australienska forskare har funnit att 40 sekunders mikroraster under dagen i en naturlig miljö har en positiv inverkan på koncentration och prestation på arbetet.
 8. Ännu viktigare är att forskning visat att utomhuslekar har en enormt positiv effekt på de negativa effekterna av ADHD.
 9. Vandringar i naturen minskar oro och depression.
 10. Studier har visat att 90 minuters vandring per vecka i naturen minskar blodflödet i de delar av hjärnan som associeras med oro och depression. Studierna visar att promenader i naturen har kraften att förändra hjärnan.
 11. Naturen hjälper oss att återhämta oss snabbare och minska smärtlindring.
 12. Att kunna se naturen när du jobbar ökar arbetstillfredställelsen. Studier har visat att tjänstemän som kan se naturen genom kontorsfönstret har större arbetstillfredställelse, är mindre stressade och friskare.

Att komma i balans med naturen

De flesta av oss kan inte sluta sina jobb för att spendera all sin tid i naturen, men genom att ta del av nedan sex tips kan du tillfredsställa din kropp, hjärna och själs behov av naturen och genom att följa dessa tips kommer du kanske att kunna skapa en bättre balans med världen runt omkring dig.

 • Låt naturen påverka hur du inreder ditt hem! Tänk på solljuset när du placerar dina möbler och se till att du har rikligt med växtlighet inomhus. Uppmuntra och skapa naturlig ventilation genom att öppna fönstren så ofta du kan.
 • “Koppla ur” så ofta du kan, det vill säga spendera tid i den naturliga världen utan att vara uppkopplad!
 • Hitta tid att vara utomhus varje dag! Prioritera tid att komma ut i skog och mark eller varför inte i en park eller i din trädgård.
 • Res iväg! Ibland är det nödvändigt att resa bort från din vardag för att kunna koppla av och komma ut i naturen och njuta av livet.
 • Hitta din personliga plats i vardagen! Hitta en plats dit du kan gå för att skapa kontakt med naturen. Det kan vara en plats under ett träd eller på takterrassen eller var som helst som funkar för dig
 • Börja träna utomhus!Ont om tid? Lämna dina hörlurar hemma och promenera, spring eller cykla utomhus. Du kommer att känna hur livfullheten ökar av träningen och av att alla dina sinnen faktiskt blir medvetna om naturen runt omkring dig.

Två världar samtidigt

Många forskare menar att den mänskliga organismen behöver direktkontakt med naturen. Det inneboende behovet blir ännu viktigare nu när vi lever i en digitaliserad värld, där naturen fungerar som ett motgift mot digitaliseringens negativa effekter. Ju mer högteknologiskt vårt liv blir, ju större blir vårt behov av att komma ut i naturen.

Det vi i dag behöver är det som i bland kallas en hybridhjärna, dvs en hjärna som både kan relatera till den virtuella världen lika väl som till den naturliga. Den ultimata simultankapaciteten är att samtidigt kunna leva i både den digitala och fysiska världen, att samtidigt kunna använda datorer för att maximera vår förmåga att processa intellektuell data och den naturliga miljön för att väcka alla våra sinnen till liv.

 

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.