Kategori Blogg

Vaknar och det är tisdag morgon. I dag ska vi åka hem fulla med nya erfarenheter och ett nytt revolutionerande program för personlig utveckling är färdigdesignat. Vi kallar det Profound Simplicity.

Jag borde vara lugn och lycklig men jag har inte sovit bra. Verkligheten där hemma har kommit ifatt. Jag drömmer hela natten om de uppdrag och möten som börjar redan dagen efter jag kommer hem. Dessa uppdrag och möten spelas som drömmar i mitt huvud och jag märker att jag ligger mer som i dvala än att jag verkligen sover. När jag öppnar upp ögonen och ringer min fru som jag alltid gör på morgonen, märker jag på hennes röst att hon är trött. Hon har fått slita hårt medan jag varit borta i Wyoming för att skapa en ny framtid för oss alla.

Skidåkningens lärdomar blir kloka beslut i arbetslivet

Känslan av stress blir än starkare när jag öppnar mailboxen och ser alla behov av olika koordinationsmöten, men det som slutligen tar mig ur min dröm i Wyoming är insikten att jag är dubbelbokad och inte ens kommer att ha möjlighet att göra det kalendern säger att jag ska göra. Jag märker hur de gamla strategierna återigen gör sig påminda, men nu inträffar något spännande. Samma processer som jag tränat hela veckan sätter i gång automatiskt och jag börjar vända det negativa tänkandet till konstruktivt handlande. Jag orkar se verkligheten för vad den är. Mina val blir tydliga, jag försöker få till allt men min prioriteringsordning är kristallklar. Jag vet vad som är viktigast och jag vågar ta de besluten. Jag gömmer mig inte för obehaget utan gör vuxna val i en komplex verklighet.

Det som sen händer är häftigt. När jag gjort mina val och agerat på dem blir jag alldeles lugn. Jag har tagit kontrollen över min verklighet. Det finns ingen annan som är ansvarig för de beslut jag fattat än jag. I stället för att skapa ett obehag gör det mig lugn. Att våga se verkligheten som den är och att våga ta de beslut som måste tas även om inte alla kommer att bli lyckliga känns bra. Jag tar ansvar för det som är mitt ansvar och låter andra ta ansvar för det som är deras ansvar.

Effekten av hela denna process blir att min kreativitet ökar. Jag skriver färdigt ytterligare ett antal blogginlägg medans vi väntar på flyget till Köpenhamn.

Det funkar!

Det är helt uppenbart att vårt nya revolutionerande program, Profound Simpicity, som jag precis testat på mig själv och min kollega fungerar. Jag har själv lyckats bryta igenom flera av mina självpåtagna blockeringar under dagarna i bergen och nu märker jag att några av de nya strategierna redan är automatiserade. Hypotesen verkar stämma!

Den psykologiska forskningen pekar allt tydligare på naturens positiva inverkan på personlig utveckling. Tre tydliga områden är identifierade och korrelerar med det vi identifierar som närvaro i det mentala, fysiska och emotionella. Forskningen pekar på tre sätt som naturen har en positiv inverkan på kreativiteten och den personliga utvecklingen:

  1. Naturen helar kroppen
    Ett talesätt som alla känner till låter så här; ett sund psyke kräver en sund kropp. Kreativitet kräver både och. Givet de många bevisade positiva hälsoeffekter som kommer från att spendera tid i naturen så är det inte så konstigt att de två går hand i hand. Medan kosten spelar en stor roll för den fysiska hälsan spelar även miljön en positiv roll. En konsekvens av detta är att kreativa människor som förvägrar sig själva naturen förvägrar sig själva denna viktiga faktor för sin fysiska hälsa och underminerar därigenom varje försök till kreativitet och personlig utveckling.
  2. Naturen stärker psyket
    Precis som våra muskler och leder som rör våra kroppsdelar så fungerar hjärnan som en ”muskel” som för oss framåt i vår personliga utveckling som en propeller. Medan tanken på att utveckla ett starkt, robust och hälsosamt psyke omedelbart för tanken till att läsa, skriva och andra akademiska vägar så har forskningen visat på att det är lika viktigt för denna kognitiva utveckling att spendera tid ute i naturen.Det finns en stark koppling mellan kreativt tänkande och den tid du spenderar i naturen. Viss forskning pekar på en femtio procentig förbättring i problemlösningsförmåga och kritiskt tänkande efter fyra intensiva dagar i naturen. Detta har naturligtvis en positiv påverkan på den personliga utvecklingen eftersom självreflektion är en väsentlig del av personlig utveckling.
  3. Naturen vitaliserar själen
    Trots att det initialt kan verka svårt att kvantifiera, kan man se delarna av själen som lycka, avslappning, mental hälsa och andra kortlivade men för den delen inte mindre verkliga eller mindre viktiga delar av oss individer. Utifrån den definitionen av själen så har det i forskning visats att tid som spenderas i naturen har en positiv inverkan på vårt lugn och vår förmåga att utveckla oss själva.

På senare år har psykologer inom det amerikanska psykologiförbundet och andra organisationer testat att använda naturen som ett sätt att förbättra den mentala hälsan. Dessa försök har visat sig oerhört framgångsrika där andra terapimetoder inte fungerat. När vi spenderar tid ute i naturen så ökar produktionen av seratonin. Denna nevrotransmitter är, förutom sin grundläggande biologiska funktion, vida accepterad att spela en roll i hjärnans skapande av välmående och känsla av lycka hos individen. Utöver detta finns en direkt koppling mellan tid spenderad i naturen och minskad risk för att utveckla depression vilket tillåter dig att ha tillgång till och vara kreativ. Personlig utveckling och kreativitet kräver ett psyke som inte begränsas av ångest och andra nervösa inslag, så självklart så kommer varje beteende som begränsar negativa emotionella tillstånd att skapa den inre miljö som krävs för personlig utveckling och framgång.

Efter att ha testat dessa tankar och hyposteser i vårt eget femdagars program ”Profound Simplicity” kan vi bara säga det fungerar och att naturens effekt i kombination med en aktivitet som du har passion för har större påverkan på vår personliga utveckling än vi kan föreställa oss.

 

 

 

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.