Kategori Blogg

Stressen är en naturlig del av vårt överlevnadssystem.  Den kan du inte försöka ta bort eller att undvika. Ett mycket effektivare sätt är att låta stressen bli din bästa vän men då måste du först lära dig att bemästra den. 

Mindfullness och fysisk rörelse 

Det finns många sätt att lära sig att bemästra sin stress eller rädsla för att inte kunna hantera situationen. Många känner till avslappning, meditation, mindfullness och yoga. Det är många färre som känner till att det kanske effektivaste sättet att lära sig att bemästra sin stress är genom fysisk träning. Vi på Me-Maximilian använder oss alltid av en kombination av kognitiva metoder i världsklass – ofta i kombination med fysisk träning för att nå bäst resultat. 

Träningen attackerar stressen från flera olika håll samtidigt och sänker kortisolnivåerna, som är en av orsakerna till att stressystemet utlöses. Dessutom gör träningen att kortisolnivåerna inte stiger lika kraftigt nästa gång. Stressystemets bromspedaler hippocampus och frontalloben stärks och blir bättre på att bromsa ångestmotorn amygdala. Aktiviteten i hjärnans bromssystem ökar med fler barnvaktsneuroner och musklernas förmåga att neutralisera stressen ökar. Allt detta sker samtidigt. 

Träning lär dig att hantera stress 

Träningen kommer inte att ta bort stressen ur ditt liv, men du kommer kunna hantera den bättre vilket är första steget till att göra den till din bästa vän. Regelbunden träning stärker hjärnans bromspedaler så att det krävs mer stress innan du går i fight eller flight beredskap. 

Om du under en dragning i ledningsgruppen helt plötsligt får frågor du inte kan svara på eller om dina strategier starkt börjar ifrågasättas av de andra, är risken för att du går i ”panic mode”  och reagerar med att hjärtat rusar, blodtrycket stiger och du får svårt att tänka klart. Men risken minskar om du är i bra fysisk form. Träning ökar chansen för att du ska kunna hantera en sådan situation och inte reagera så starkt vare sig psykiskt eller fysiskt. 

Om du känner dig för stressad för att hinna träna är detta den starkaste signalen på att just du behöver röra dig mest av alla. Om du tycker att du har för mycket att göra på jobbet för att hinna träna är detta värt att tänka på. Du kommer inte bara att må bättre och känna dig mindre stressed när du tar dig tid att röra på dig, det kommer dessutom att förbättra dina prestationer. Enligt Anders Hansen, författaren till boken Hjärnstark, råder det inget tvivel på att om du byter ut en timme jobb mot träning kommer du få gjort mer under dina övriga arbetstimmar och jag kan bara hålla med. Både jag själv och många av mina klienter har testat. Om du fokuserar på att öka din kondition och din styrka kommer du uppleva en helt annan förmåga att hantera din stress och oro. 

Känner du att du förstår och vill men inte vet hur du skall få systematik i att skapa nya vanor och släppa taget om gamla? Ta då kontakt med oss på Me-Maximilian vi är experter på att stötta våra klienter i varaktiga hälsosamma beteende förändringar. 

 

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.