In Blogg

Otaliga forskningsstudier pekar på semesterns positiva påverkan på din fysiska och mentala hälsa. Vissa studier visar på att effekten kvarstår upp till 2 månader efter vi är tillbaka i vår dagliga arbetsvardag!

Men forskning visar även på att vissa attityder och (o)vanor kan neutralisera de positiva effekterna av semestern, och till och med göra så att semestern får negativa konsekvenser så att du känner dig ohälsosammare, mer överhopad, tröttare och mer stressad än innan ledigheten.

Men låt oss börja med några av de positiva effekterna av en lång och skön ledighet:

 • Mer tillfreds med livet
  Semester kan bidra positivt till ditt psykiska välmående, där positiva semesterupplevelser påverkar hur människor upplever sin totala livssituation. Detta gäller särskilt tillfredställelsen kring det sociala umgänget, familjelivet och kärlekslivet men även den intellektuella tillfredställelsen och upptäckarglädjen.
 • Förbättrar den fysiska hälsan
  Studier har visat att en positiv semesterupplevelse även ger positiva effekter på din sömn, du får mindre humörsvängningar, känner mindre fysisk smärta och blodtrycket förbättras. Och de positiva effekterna på din fysiska hälsa kvarstår långt efter det att du kommit hem från semestern!
 • Förbättrar den mentala hälsan
  Utöver att själva semestern i sig är mentalt hälsosam och en humörstärkare, visar studier att en semester kan göra så att ångestskapande beteenden minskar. Ett exempel på ångestskapande beteende är att fokusera för mycket på det som skapar oro i vårt liv.
 • Förbättrar kreativiteten
  Kognitiv flexibilitet, dvs den komponent i kreativiteten som består av vår förmåga att anpassa vårt tänkande för att möta nya och oväntade upplevelser i vår miljö, förstärks efter en lång sommarsemester. Om vi tittar på idéer skapade efter sommarsemestern ser vi att dessa är mycket mer varierade än innan vi går på semester. Efter semestern är vi mer uppfinningsrika och inte lika beroende av konventionella idéer och rutinlösningar.
 • Förbättrar karriärsutvecklingen
  Ett högre engagemang på jobbet kombinerat med minskad stress och arbetsrelaterad utmattning gör oss till lyckligare individer med ökad förmåga att arbeta mer fokuserat efter semestern.

Men hur säkerställer du att din semester blir så bra som möjligt för din fysiska och mentala hälsa, så att du inte behöver ta en semester för att återhämta dig från semestern?

Vacation Deprivation Survey, utförd för Expedia år 2013, indikerar att 10 procent av amerikanerna kände att de aldrig kunde koppla av medan de var på semester. Sådana negativa semesterupplevelser har visat sig minska den förväntade livskvalitén utifrån ett flertal olika aspekter; i det sociala livet, familjelivet, kärlekslivet, arbetslivet, när det gäller hälsa och upplevelsen av säkerhet, hur man uppfattar sin finansiella situation och till och med när det kommer till andlighet.

Men även för dem som lever livet när de är iväg på semester så kan vissa vanor motverka det goda effekterna som de positiva semesterupplevelserna skapar. Därför är det viktigt att du säkerställer att du maximerar de positiva upplevelserna du känner infören semester. Flera olika forskningsstudier visar att den positiva förväntan vi känner inför ledighet till och med har en merpositiv effekt på vårt välmående än själva semestern i sig!

Låt inte känslan av att vilja göra färdigt allt innan semestern få dig att tappa kontrollen totalt

Att maximera den positiva känsla vi har införsemestern kan fungera som en motkraft mot den stress som många av oss upplever precis innan vi skall åka i väg. Många gånger finns en stress på grund av allt som ska göras inför semestern, saker såsom packning, städning, fixa hundvakt och dessutom allt arbete på jobbet som måste bli klart. Försök njuta av planeringen och fixandet och börja gärna i god tid för att undvika stress

Planera en mjukstart på jobbet efter semestern

Hög arbetsbelastning i direkt anslutning till semestern har visat sig utradera de positiva effekterna som själva semestern har gett och accelererar uppkomsten av arbetsrelaterad stress. Att planera och förbereda en mjuk återgång till jobbet redan innan du åker på semester, och förhindra en allt för hög arbetsbelastning är därför ett smart drag.

Välj dina semestermål med omsorg

Många av oss sätter specifika mål för vår semester som vi aldrig håller. Det kan t ex vara att ”jag skall springa på stranden varje dag” eller ”jag ska se alla sevärdheterna i den här staden”. Forskning visar att om du sätter mer attraktiva och realistiska mål för din semesterresa, och verkligen ser till att fullfölja dem, så har du en mycket högre sannolikhet att få uppleva ett högre subjektivt välmående av din semester.

Lämna din självupptagenhet hemma

Det finns en koppling mellan högre nivåer av självupptagenhet och skillnaden mellan förväntningarna på vad en semester skall ge och vad den i själva verket gav. Forskare pekar på att detta kan ha att göra med att när något inte går som planerat, när den positiva semesterillusionen spricker för den självupptagne, så utmanas känslan av kontroll över vad som händer i livet.

Arbetsnarkomaner – arbeta lite mindre!

Om du är en arbetsnarkoman så kan du uppleva stora förbättringar i ditt välmående under semestern, men när du kommer hem och återvänder till jobbet så avtar välmåendet mycket snabbare än för dem som har ett mera balanserat förhållande till sitt jobb. Att vara arbetsnarkoman är förstås förknippat med många allvarliga problem för den mentala och fysiska hälsan som bör undvikas i vilket fall som helst. Genom att göra ett medvetet val att förändra tvångsmässiga arbetsbeteenden kan du förbättra de positiva hälsoeffekterna av en semester mer än du någonsin upplevt.

Hur gör du för att få maximal positiv effekt av din sommarledighet?

Min förhoppning är att du hittat några matnyttiga tips för att maximera de positiva effekterna av din sommarledighet! Kanske har du identifierat något du ska sluta göra eller göra lite mindre av, och kanske har du hittat något du ska göra mer av eller börja göra? Att göra medvetna val leder till att du får positiva effekter både på din fysiska och mentala hälsa.

Recent Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.