Kategori Blogg

De flesta av oss uttrycker tacksamhet genom att säga ”tack” till någon som hjälpt oss eller gett oss en gåva. Ur ett vetenskapligt perspektiv är dock inte tacksamhet enbart en handling utan även en positiv känsla som fyller ett biologiskt syfte.

Forskning i positiv psykologi har identifierat ett antal psykologiska faktorer till varför så många människor upplever positiva effekter av att uttrycka tacksamhet, även i tider av stora utmaningar och förändringar. Forskningen definierar ”tacksamhet” på ett sätt som möjliggör för oss att mäta dess effekter och menar att tacksamhet är en djupare uppskattning för någon eller något som skapar en positiv upplevelse som varar länge.

Men vad innebär det egentligen att känna tacksamhet?

Vi kan beskriva det i 2 steg:

  1. Först kommer erkännandet av godhet i ens liv. I ett tillstånd av tacksamhet säger vi ja till livet. Vi bekräftar att livet på det hela taget är bra och har inslag som gör det rikt och värt att leva. Genom att erkänna att vi fått en fantastisk gåva upplever vi en enorm glädje, både genom dess närvaro och genom vårt eget val.
  2. Den andra delen av tacksamheten ligger i att erkänna att källorna till denna godhet i våra liv ligger utanför vårt eget jag. Man kan vara tacksam mot andra människor, djur och världen. I det här skedet är vi medvetna om godheten i våra liv och vem vi har att tacka för denna, dvs. vems uppoffringar som möjliggjort vår upplevda lycka.

Varför känner vi tacksamhet?

Handlingar av tacksamhet hjälper oss att be om ursäkt, utveckla oss själva och våra relationer samt att lösa olika typer av problem. Tacksamhetshandlingar kan användas för att be om ursäkt, göra ändringar i våra egna liv och i våra relationer till andra samt hantera andra problem i våra liv. Det hjälper oss att skapa nya sociala relationer och stärka de nuvarande.

Vi kan även uppleva det berikande i att bara känna sig välsignad för att jag fått ett liv. Att helt enkelt vara tacksam över att leva är ett bra sätt att motivera sig själv att ta tag i dagen. Tanken om att morgondagen inte är given kan vara en stark motivationskälla att vara sitt ”bästa jag” idag.

Varför tacksamhet fungerar?

Tacksamhet är en osjälvisk handling. Dessa handlingar görs ovillkorligt för att visa för människor att vi uppskattar dem. Tacksamhet är så att säga ”en gåva utan motkrav”.

Om du uttrycker uppskattning för någon som känner sig ledsen eller nere så förväntar du dig inte att få något tillbaka, istället påminner du dem om deras värde och uttrycker tacksamhet för deras existens. Även om vi inte förväntar oss att få någon tillbaka sker detta ofta då tacksamhet är smittsamt på ett bra sätt. När vi visar tacksamhet får vi ofta tillbaka det från andra.

Hur gör du för att uppleva tacksamhet? Är det något du övar på i din vardag?

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.