In Blogg

Visst är det bra att skapa långsiktigt hållbara förändringar, men i bland är det också nödvändigt att enbart korrigera kursen lite grann och omedelbart få uppleva de positiva resultaten. Nedan beskriver jag tre handlingar som du kan börja med i dag för att omedelbart må bättre.

Vi vet alla att verklig förändring tar tid. Verklig förändring kräver mycket arbete med att släppa taget om det gamla, lära om, utforska nya strategier och inte minst hålla kursen hela vägen in i mål. Denna resa kan ta väldigt lång tid. Men i bland vill man bara må lite bättre just nu och inte förändra oss själva helt och hållet eller hela vårt liv.

  1. Visa att du bryr dig om någon. Alla människor, och då menar jag ALLA människor, kan lyfta luren och ringa någon och visa att du bryr dig om dem. Det kan vara en vän, en förälder, en medarbetare – som verkligen skulle må bra av att du slog dem en signal och helt enkelt bara visade att du tänker på dem och ställa frågan”hur har du det?”. Det viktiga här är att inte förvänta sig någonting tillbaka utan hela tanken är att bara att lyssna och bry sig om. Verkligen lyssna och verkligen bry sig om – resten sker av sig själv.
  2. Erbjud dig att hjälpa någon som behöver det. När man erbjuder hjälp till någon som inte förväntar sig det blir både du själv och den du hjälper på bättre humör. Fundera på vem du kan hjälpa. Finns det en idrottsförening, en frivillig organisation eller någon i din närhet som skulle behöva lite extra hjälp just nu? Det behöver inte vara något stort. Det kan vara något så litet som att öppna dörren för någon, erbjuda sig att bära matkassen eller att donera pengar till någon välgörenhetsorganisation. Det är inga problem att hitta någon som skulle uppskatta din oväntade hjälp.
  3. Ge någon beröm: ”Din trädgård ser helt fantastisk ut”. ”Jag bara älskar den där klänningen”. ”Din närvaro får mig på bra humör”. Säg något positivt till någon i din närhet. Om du är blyg – våga gå utanför din komfortzon och beröm en person som du verkligen skulle vilja säga något uppmuntrande till men inte riktigt vågar.

Om det känns för jobbigt att säga det muntligen så skriv ett mail eller ännu hellre ett brev till någon du beundrar eller uppskattar. Hur du gör det är inte det viktiga, det viktiga är att du gör det. Vad som verkligen betyder något är det faktum att du visar din uppskattning för någon annan utan att förvänta dig någonting tillbaka.

Engagera dig fullt ut

Alla dessa tillsynes obetydelsefulla handlingarna kommer att ha en otroligt stor positiv inverkan på hur du mår just nu, men den stora hemligheten är att de också kan vara helt verkningslösa. Effekten av handlingen beror på hur du gör det och din verkliga intention. Om du bara ringer det där telefonsamtalet till din förälder för att du känner att du måste ytterligare en gång får det ingen verkan, det kommer varken att göra dig eller din förälder gladare. Om du däremot bestämmer dig för att verkligen engagera dig fullt ut just i det samtalet eller i någon annan handling får ditt samtal en omedelbar effekt. Om du verkligen kan få dig själv att vara fullt ut närvarande i den stunden, om du kan visa all den kärlek du besitter genom att visa någon uppskattning, ge dem en hjälpande hand eller visa att du verkligen bryr dig, då kommer du att få uppleva något stort.

Fysisk, emotionell och intellektuell närvaro

Det är precis som med allt annat – inget måste vara tråkigt, meningslöst eller korkat, om vi väljer att vara fullt ut närvarande i våra intellektuella, fysiska och emotionella förmågor. Du kommer att få uppleva samma känsla av fullständighet som när du presterar på topp i en idrottstävling. Känslan av fullständighet är den samma oavsett om du genomför en operation eller hackar lök. Om du säkerställer att du är fullt ut närvarande intellektuellt, fysiskt och emotionellt och ger allt av dig själv i stunden, kommer du uppleva hur ditt humör förändras och du känner en omedelbar tillfredsställelse och mår på så vis bättre och bättre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Start typing and press Enter to search